Drvna biomasa kao alternativa fosilnim gorivima

Regionalna konferencija pod nazivom Održiva upotreba drvne biomase – put ka razvoju Zlatiborske oblasti, kako dalje? održana je na Zlatiboru. Konferencija predstavlja završni događaj u 2015. godini kada je u pitanju BioEn projekat koji sprovodi RRA Zlatibor uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva energetike i rudarstva Savezne Republike Nemačke.
Projektom je obuhvaćeno političko savetovanje u čijem je fokusu zakonodavstvo, prilagođavanje regulativa Evropskoj uniji, stvaranje povoljnog okruženja kod donosioca odluka na nacionalnom nivou za razvoj bioenergije i korišćenje njenih potencijala.
Druga komponenta ovog projekta podrazumeva snabdevanje biomasom, odnosno prelazak toplana sa fosilnih goriva, mazuta i uglja, na drvnu biomasu.
Treća komponenta je fokusirana na privatni sektor i odnosi se na razvoj inovativnih projekata koji podrazumevaju upotrebu drvne biomase umesto fosilnih goriva, dok se četvrta komponenta odnosi na domaćinstva i promenu navika u korišćenju ogrevnog drveta.
Predstavnik GIZ-a Rajner Šelhas kaže da je došao na konferenciju kako bi u Zlatiborskom okrugu proširio znanja o različitim tehnologijama, metodama i načinima finansiranja kako bi se podstaklo korišćenje biomase.
-Mi smo ovde da podržimo i gradjane i opštine u želji da se sa upotrebe fosilnih goriva, mazuta, uglja i gasa, pređe na upotrebu biomase. Time bi se ujedno smanjili troškovi grejanja i otvorila nova radna mesta, ističe Šelhas.
Drvna biomasa je lokalno gorivo, ekološki neutralno jer ne zagađuje vazduh. Njenom upotrebom se jača lokalna privreda, a novac koji koji lokalne samouprave troše na subvencionisanje grejanja može biti upotrebljen u druge svrhe, kažu iz organizacije GIZ.
Menadžer projekta Miloš Radojević kaže da je svim učesnicima u projektu namera da se tema održive upotrebe drvne biomase koristi i u narednom periodu.
-Drvo je prirodni resurs kojim mi raspolažemo u regionu i nema nijednog razloga da ga ne stavimo u punu funkciju razvoja teritorije. Na ovom području se na ovu temu dosta razgovaralo i ranije, ali je činjenica da dok se nije pojavio veliki donatorski program GIZ DKTI, koji će biti tu najverovatnije do 2017. godine, na tu temu se nije toliko često i toliko kvalitetno razgovaralo, kaže Radojević.
Cena kilovat sata toplotne energije proizvedene iz drvne sečke iznosi nepunih 21 evro, dok kada je u pitanju mazut, ta cena je tri puta veća, navodi Radojević i dodaje da se sada postavlja pitanje zašto mi to do sad nismo uradili.
Kao pozitivan primer, na konferenciji je istaknuta opština Bajina Bašta, za koju se očekuje da će u grejnoj sezoni 2016/2017 imati operativnu toplanu na drvnu biomasu. Nova Varoš je takođe navedena kao jedna od opština u kojoj su kotlarnice na putu prelaska na drvnu biomasu, kao i opštine Priboj i Prijepolje.
Izvor:Luna