Život na granici – bez granica

Protekle sedmice u Priboju je otpočela prva faza projekta „ Život na granici- bez granice“ koju sprovode Savjet mladih Rudo i Kancelarija za mlade Priboj pod pokroviteljstvom Nemačke fondacije SHL. U prostoru Omladinskog centra, podeljeni u dve grupe, mladi iz Priboja i Rudog pohađaju kurs likovne umetnosti i radionicu kaligrafije, dok će u drugoj fazi projekta preseliti se u Rudo, gde će krajem avgusta uraditi mural i oslikati dečju igraonicu Neven.

Projekat koji povezuje mlade na tromeđi na najbolji način je upotpunio letnje aktivnosti omladine Rudog i Priboja, koji su sem upoznavanja i druženja pohađali i dve izuzetno edukativne radionice. Obnavljanje zajedniče saradnje, koja je nekada bila izuzetno plodna između mladih Rudog i Priboja, predstavlja iskorak na podizanju nivoa omladinske politike i umrežavanju svih organizacija mladih u poganičnom pojasu Srbije i BiH.

Uz likovnu radionicu na kojoj su mladi slikali prelepu prirodu Limske kotline u Priboju, poseban doprinos boljem upoznavanju i prevazilaženju različitosti i spoznaji multikulturalnosti i multietičnosti, dala je radionica za kaliografiju gde su mladi vežbali pisanje latiničene kaligrafije naporedo sa pisanjem ćiriličnih slova slovenskog naroda u srednjem veku.
Krajem avgusta u Rudom će otpočeti druga faza projekta, u kojoj će zajedničkim snagama i umećem mladi Priboja i Rudog, oslikati impresivan mural i oslikati dečju igraonicu Neven u okviru osnovne škole.
Pozitivna iskustva i poticaj ovog inicijalnog projekta, prema najavama iz Savjeta za mlade Rudo i Kancelarije za mlade Priboj, predstavljaju samo početak plodne saradnje koju planiraju kroz zajedničke aktivnosti na projektima za mlade kao i zajedničkim iniciranjem i sprovođenjem sportskih i kulturnih manifestacija na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
PP Media