Zlatar sve interesantniji za „odmor na vaučer“

Nova Varoš/Zlatar – Više od 107 prijavljenih turističko-ugostiteljskih objekata sa područja opštine Nova Varoš ove godine će uz vaučer ugostiti 3.925 turista. To je preko 3.000 gostiju više u odnosu na prošlu kada je na Zlataru odmaralo 883 korisnika vaučera.

Foto: A.Rovčanin

Ovo je rekordan broj vaučeraca koji će posetiti zlatarski kraj u odnosu na prethodnih osam godina, od kada je Vlada Srbije pokrenula program odmora na popust u cilju podsticaja domaćeg turizma. Za novovarošku opštinu to je značajno veći priliv i novca i turista, kažu ovdašnji turistički poslenici, kao i dodatna šansa za promociju lokalnih potencijala.

-Tek u poslednje dve, tri godine ova akcija države dobija pun efekat. U tom periodu ostvaren je i značajno veći broj noćenja u novovaroškom kraju jer se svaki vaučer izdaje za najmanje pet dana. To znači da će samo u 2023. blizu 4.000 vaučeraca ostvariti oko 20.000 noćenja, što je gotovo tri puta više nego lane – kaže Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije „Zlatar“.

Foto: A.Rovčanin

On naglašava da je od posebnog značaja to što korisnici subvencionisanog odmora „krpe rupu“ sve slabašnije posete u mesecima kada sezona nije u punom jeku.

-Analize su pokazale da, zahvaljujući odmoru na popust, sada mnogo više domaćih turista posećuje i odmara u turističkim destinacijama u zemlji i da je domaći gost konačno dobio benefite i tretman kakav i zaslužuje – smatra Pucarević.

Direktor TO Zlatar Branko Pucarević, foto: A.Rovčanin

Ministarstvo turizma i omladine je od početka ove godine podelilo više od 300.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara. Turisti vaučer mogu koristiti ga za smeštaj i eventualno ishranu van svog mesta boravka, ali ne i za plaćanje boravišne takse, piće, zdravstvene i druge slične usluge. Građanima i građankama je na raspolaganju blizu dve hiljade objekata širom Srbije u kojima do kraja novembra mogu iskoristiti svoje vaučere. Njih je popriličan broj i na teritoriji komšijskih opština. Najviše u Čajetini, gde je samo na Zlatiboru prijavljeno 878 smeštajnih objekata u kojima će boraviti čak 37.606 građana i građanki, što je oko 15.000 turista više nego lane. U pribojskoj opštini će u 40 objekata odmarati 2.563 korisnika vaučera – skoro devet puta više nego u 2022. Nešto više od 200 turista prijavilo se da na popust boravi u nekom od sedam seoskih domaćinstava na području Prijepolja, tačnije u Sopotnici, Кamenoj Gori, na Jabuci i u Miloševom dolu. Odmarati na popust vaučerci mogu u različito kategorisanim objektima odnosno hotelima, apartmanima, kućama, konačištima, vilama i seoskim domaćinstvima. Na teritoriji opštine Nova Varoš takvih objekata je najviše na lokaciji Babića brdo i u širem pojasu Zlatara.

Pravo na vaučere, osim penzionera, imaju i nezaposleni, korisnici tuđe nege i pomoći, ratni invalidi, kao i zaposleni sa mesečnim primanjima nižim od 70.000 dinara.

Varoške novine i PP Media