Кošarkaške anegdote u knjizi Rajka Martinovića

Nova Varoš – Promocija knjige „Između obruča“ u petak, 29. septembra u Biblioteci. Saradnici Martinovića – košarkaš i trener Bojan Ljubojević i profesor Srećko Gujaničić. Razgovarali sa više od 100 trenera, igrača i košarkaških radnika koji su pisali istoriju ovog sporta.

Dogodovštine od najnižih liga „Juge“, pa Evrolige do Olimpijskih igara, foto: Zlatarinfo

U petak, 29. septembra, u 19 sati u Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši promovisaće se knjiga „Između obruča“, s podnaslovom Кošarkaške anegdote, beogradskog novinara i našeg zemljaka Rajka Martinovića.

Autor ističe nesebičnu pomoć dvojice zemljaka: nosilac ovog neobičnog projekta bio je Bojan Ljubojević, nekadašnji košarkaš „Zlatara“, „Borca“, „Zastave“ , „Mornara“, francuskih klubova, pa pomoćnik Dejana Milojevića u „Megi“, a danas trener u Кini, dok je saradnik na knjizi bio profesor Srećko Gujaničić.

– Кada smo pre nešto više od dve i po godine došli na ideju da prikupimo, zapišemo i objavimo priče koje se prepričavaju među ljudima iz košarkaškog sveta, a nisu toliko poznate široj publici, nismo ni očekivali da će se to pretvoriti u nešto što će nam doneti ogromno zadovoljstvo. Za to vreme smo razgovarali sa više od 100 trenera, igrača i košarkaških radnika koji su pisali istoriju ovog sporta na području bivše Jugoslavije, ali i dobrog dela Evrope – ističe u prologu knjige Martinpović i dodaje:

– Кroz stranice koje vas očekuju prodefilovaće ljudi koji su nam pričali dogodovštine od najnižih liga ondašnje Jugoslavije, preko najjače evropske lige tokom osamdesetih godina 20. veka, pa sve do ABA i Evrolige, evropskih i svetskih prvenstava i Olimpijskih igara.!

Martinović čitaoce podseća na veliki entuzijazam i rad čete profesora i trenera koji su napravili ono što će u celom svetu postati poznato kao Jugoslovenska škola košarke i prepoznatljiv brend ovih prostora, vraća ih u vreme doajena igre pod obručima i plejade igrača što su osvojali medalje.

Zlatarinfo i PP Media