Šetao obalom i stao na fosil džinovske kornjače?

Nova Varoš – Turista kraj Radoinjskog jezera zatekao nešto što mu liči na ostatke praživotinje. Da li je „otkriće“ Želimira Miljkovića u Radoinjskom jezeru kod Nove Varoši samo kompozicija krečnjačkog stenja koja liči na ostatke praistorijske životinje, ili je povlačenje vode ostavilo na suvom skelet reptila iz doba jure?

Kompozicija stenja ili ostaci džinovske kornjače, foto. Želimir Miljković

Miljković (36), ugostitelj iz Sremske Mitrovice, kaže da je po njegovom mišljenju ovo drugo, konkretno skamenjeni ostaci džinovske kornjače. U najmanju ruku, napominje, neko stručan bi morao da ispita da li je po sredi stenje ili fosilni ostaci.

Sa porodicom Želimir ovih dana odmara kraj Zlatarskog jezera, a juče je posetio i obilžnje Radoinjsko. Tražeći pogodno mesto za pecanje blizu kampa pronašao je jedan kameniti deo obale.

-Кada sam stao na jednu, činilo mi se stenu, njen veliki deo se olako odvalio. To parče, kada se odvojilo od ostatka, izgledalo je kao fosilni ostatak vrata neke živitonje. A onda sam uočio da se taj komad jednom stranom nadovezivao na „stenu“ koja neodoljivo podseća na glavu, sve sa ustima i srarzmernim očnim dupljama, – priča Miljković za „Blic“.

Кaže da nije teški laik da prepozna skamenjene ostatke životinja. Prirodnjak je, navodi, voli da istražuje, u kući ima fosile morskih životinja, zna šta je kamen, a šta skamenjena kost. Sebe predstavlja kao vlasnika uglednog restorana u Sremskoj Mitrovici, čoveka koji ne bi pričao bilo šta, nekoga kome publicitet ne treba.

Zatim je primetio, nastavlja, dva manja naoko kamena u obliku roga, koji su ga podsećali na dve kandže ili dva zuba. Posle toga je osmotrio drugi deo „konstrukcije“ koja jednim delom bila na obali i izgledala kao kostur trupa praistorijske životinje.

-Drugim delom ona je bila u vodi, po beloj boji razlikovala se od ostalog potopljenog stenja. Čukao samo ponaosob u svaki deo i uvideo da je u pitanju mnogo mekši materijal od kamena, potpuno drugačije je zvonio. Svaki komad savršeno se sa obe strane uklapao u one ispred i iza, – navodi Mitrovčanin.

Radoinjsko jezero je hidroakumulacija u sastavu Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, prirodnog dobra prve kategorije. Treće je u nizu na reci Uvac posle Uvačkog i Zlatarskog jezera.

-Pozvao sam ljude koji su se nalazili u blizini. Svi su kao iz topa rekli ono što se i meni učinilo – da je u pitanju skelet džinovske kornjače. Ne tvrdim da jeste, ali bi voleo da neko nadležan i stručan dođe da utvrdi o čemu se radi, pre nego što neko ne odnese ili pobaca delove onoga što sam video, – navodi Želimir Miljković.

Blic